Geen wegwerpbekers meer op kantoren, bedrijven en instellingen.

Welke regels gelden voor mijn situatie?

Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers niet meer toegestaan binnen uw organisatie. Deze regelgeving geldt voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt. Er is keuze uit 2 oplossingen:

  • Herbruikbaar: herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hardcups, to go bekers, etc.
  • Bring your own: gebruikers zelf een beker laten meenemen.

Waarom is deze regel toegepast?

Veel bekers die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving. Bekers van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Bekers gemaakt van bioplastic ook onder de regelgeving.

Hoe duurzaam is hergebruik?

Over het algemeen geldt dat hergebruik beter is voor het milieu, afhankelijk van het materiaal, het volume, de manier van schoonmaken en de efficiëntie van de retourlogistiek. Wel moet een herbruikbare beker of verpakking vaak worden kunnen gebruikt. Een beker is bijvoorbeeld milieuvriendelijker als deze tussen de 6 en 60 maal gebruikt wordt. Het verschil zit hem onder meer in het materiaal waarvan de herbruikbare beker is gemaakt en de manier waarop de herbruikbare beker wordt schoongemaakt.